Test
50 pytań jednokrotnego wyboru
Test będzie się składał z 50 pytań jednokrotnego wyboru z zakresu dietetyki populacyjnej - antropometrii, technologii żywności, dotyczących źródeł składników pokarmowych, norm żywienia dla ludzi zdrowych, rodzajów diet i ich zasad, a także pytań dotyczących dietetyki klinicznej, w skład której wchodzą zagadnienia z zakresu dziedzin takich jak: gastroenterologia, hepatologia, choroby metaboliczne, pediatria, neonatologia, kardiologia, endokrynologia, nefrologia, alergologia, chirurgia, geriatria, oraz żywienie kobiet ciężarnych, karmiących oraz sportowców. Wynik każdego z zespołów będzie stanowić średnia wyliczona na podstawie indywidualnych wyników każdego z członków zespołu.
Czas:
50 minut
Punktacja:
max. 50 pkt. (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź)
Krzyżówka
Konkurencja drużynowa, polegająca na uzupełnieniu krzyżówki.
Czas:
25 minut
Punktacja:
za każdą poprawną odpowiedź drużyna dostaje 1 pkt oraz dodatkowo 1 pkt za podanie prawidłowego hasła
Konkurencja „Stawiam na…”
konkurencja drużynowa, oparta na 20 pytaniach zamkniętych. Drużyna w pierwszym kroku widzi pytania, bez możliwych odpowiedzi. Na tej podstawie deklaruje liczbę punktów, które chce obstawić (0 pkt., 1 pkt lub 2 pkt.), i które:
- może zyskać w przypadku dobrej odpowiedzi
- może stracić w przypadku złej odpowiedzi
Po przypisaniu punktów wszystkim pytaniom pojawiają się cztery możliwe odpowiedzi a drużyna wybiera spośród nich jedną, jej zdaniem prawidłową.
Przykład:
krok 1. Drużyna widzi pytania i przypisuje liczbę punktów, które obstawia
Pytanie 1. Dzień dziecka jest obchodzony w Polsce:
ZADEKLARUJ LICZBĘ PUNKTÓW:
0
1
2
Drużyna deklaruje 2 punkty
krok 2. Drużyna widzi propozycję odpowiedzi i zaznacza według niej właściwą.
Pytanie 1. Dzień dziecka w Polsce jest obchodzony:
a) 1 czerwca
b) 1 listopada
c) 24 grudnia
d) 26 maja
Drużyna, która zaznaczy odpowiedź a (prawidłową odpowiedź) – zyskuje 2 punkty
Drużyna, która zaznaczy odpowiedź b, c lub d (odpowiedź błędna) – traci 2 punkty
Czas:
- 8 minut - przypisanie punktów do pytań
- 15 minut - udzielenie odpowiedzi
Punktacja:
za każde pytanie można otrzymać od -2 do 2 pkt.
Maksymalnie można zdobyć 30 pkt., maksymalnie można stracić 30 pkt.
Konkurencja „Czytania etykiet”
Konkurencja polega na rozpoznaniu produktu na podstawie jego składu oraz tabeli wartości odżywczych.
Czas:
25 minut
Punktacja:
Za każdą prawidłową odpowiedź można uzyskać 1 pkt.
Konkurencja z degustacją
Zadanie polega na rozpoznaniu produktów żywnościowych bez użycia wzroku przez każdego z członków drużyny.
Czas:
3 minuty
Punktacja:
maksymalna liczba punktów do zdobycia - 3 (1 punkt za każdy odgadnięty produkt)
Konkurencja kliniczna
Podczas tej konkurencji członkowie zespołów będą analizować przypadki kliniczne. Przewidziano do analizy 4 przypadki dotyczące chorób osób dorosłych i dzieci. Drużyny będą losować 1 przypadek do analizy a losowanie odbędzie się w dniu poprzedzającym konkurencję konkursową. W ramach konkurencji uczestnicy zobowiązani są do przeprowadzenia ustrukturyzowanego wywiadu 24 – godzinnego oraz skonstruowania zaleceń dietetycznych. Konkurencję oceniają komisje złożone z opiekunów zespołów, przy założeniu że opiekun nie ocenia własnej drużyny.
Czas:
60 minut (30 minut wywiad + 30 minut ułożenie jadłospisu)
Punktacja:
max. 40 pkt. (suma punktów z formularza „kryterium oceny” uzupełnianego przez eksperta)